Hvis du har fulgt med i medierne det sidste stykke tid, har du sikkert læst om den nyeste forskning inden for slidgigt.
Forskningsresultaterne er ikke godt nyt for folk med slidgigt, for konklusionen er, at slidgigt ikke kan kureres. Konklusionen baseres på forskningsresultater fra Århus Universitet, hvor man har undersøgt indholdet af kulstof-14-atomer i 15 patienter.
Du kan fx læse mere om forskningsresultaterne og konklusionerne i Politiken 6. juli 2016 under overskriften: Forskere afliver håbet om at slidgigt kan kureres
Hvad er slidgigt?
Slidgigt er en ledsygdom, der med alderen rammer 8 ud af 10 danskere. Arvelighed spiller en rolle, men også andre faktorer, som tidligere brud og overvægt spiller ind. Sygdommen opstår ved, at brusken i leddet langsomt nedbrydes og til sidst forsvinder helt. Samtidig dannes der mere ledvæske, hvilket øger trykket i leddet. Symptomerne på slidgigt er smerter, stivhed og nedsat bevægelighed i leddene.
Symptomerne kan lindres
Alle døre er heldigvis ikke lukkede, hvis du først er blevet ramt af slidgigt. Du kan gøre meget selv for ikke at forværre symptomerne ved fortsat at bruge kroppen og undgå overvægt.
Forskning tyder på, at motion og styrketræning kan gøre den brusk som er tilbage i leddene mere stærk og spændstig.
Hvad motion angår, skal du som slidgigtpatient holde dig fra sportsgrene, som giver kraftige stød i leddene. Dette gælder fx mange boldspil. Derimod vil motionstyper som cykling, gang, styrketræning, yoga, svømning, roning og kajaksport være gode alternativer til boldspil og løb.
Let til moderat slidgigt? Glucosamin hjælper
Selvom glucosamin ikke kan kurere din slidgigt, kan du som slidgigtpatient alligevel have gavn af det. Glucosamin er et sukkerstof, der er udvundet af skaldyr. Glucosamin udgør en vigtig komponent i ledbrusken, da flere af de stoffer, som ledbrusken er opbygget af, dannes ud fra Glucosamin. Undersøgelser har vist, at Glucosamin mindsker smerter og forbedrer bevægeligheden hos mennesker med let til moderat slidgigt.
Et studie på 212 personer offentliggjort i The Lancet, som er et anerkendt, britisk lægefagligt tidsskrift, konkluderer, at gruppen, som fik glucosamin, fik en lindring af deres symptomer på slidgigt i knæet, hvorimod placebo-gruppen ligefrem oplevede forværrede symptomer. (The Lancet, vol 357, 27. januar 2001, ss. 251-256).
VitaCare® Glucosamin JemoPharm 1500 mg/ 750 mg
Med VitaCare® Glucosamin JemoPharm 1500 mg kan du nøjes med 1 tablet dagligt. 1 æske indeholder 90 tabletter og rækker dermed til 3 måneders forbrug, så du kan afprøve, om glucosamin kan lindre dine smerter fra let til moderat slidgigt i knæet.
Har du svært ved at sluge store tabletter, kan du i stedet for prøve VitaCare® Glucosamin JemoPharm 750 mg. Her er tabletterne mindre, men til gengæld skal du tage 2 tabletter om dagen. Der er 180 tabletter i æsken, så også her er der nok til 3 måneders forbrug.
Prisen er den samme på VitaCare® Glucosamin JemoPharm 1500 mg og VitaCare® Glucosamin JemoPharm 750 mg, så det er blot et spørgsmål om at vælge dét af produkterne, der passer bedst til dig.
Vær opmærksom på, at Glucosamin ikke er egnet til akutte smerter. Effekten indtræder efter adskillige ugers behandling. Hvis der ikke ses symptomlindring efter 2-3 måneders behandling, bør fortsat behandling genovervejes. Du bør ikke anvende VitaCare® Glucosamin JemoPharm, hvis du har allergi over for skaldyr.
Læs mere om slidgigt og VitaCare® Glucosamin JemoPharm her
Læs mere om gigt samt råd og vejledning til en hverdag som gigtpatient på Gigtforeningens hjemmeside